marți, 1 iulie 2014

Trebuie

sa scriu inca o postare pentru ca pozele cu rosiile mele ma deprima... Inca vad totul negru, inca nu pot sa accept ca s-a putut intampla asa ceva...
Insa, probabil, asta este o lectie pe care trebuia sa o invat. Pornise totul foarte frumos, eu eram foarte increzatoare... Si probabil ca trebuia sa invat sa nu zic "hop" pana nu am sarit deja...

Acum, tot citind pe net, inteleg ca totul in gradina mea va fi manat, ca toate plantele vor fi compromise...
Dar poate nu o sa fie chiar asa...

Pana atunci, insa, ardeii au inceput sa produca. Cei iuti, ce-i drept, dar am mancat deja un ardei iute din gradina mea (de fapt un ardei extrem de iute).


Vinetele arata si ele binisor, desi mai au cate un gandac de colorado pe ici-colo. Dar fata e acum doua saptamani s-au intremat foarte bine. Au floricele si niste frunze imene (daca stau bine sa ma gandesc, cred ca este prima data in viata mea cand vad o planta de vinata)

Restul sunt ok si ele. Ceapa, usturoiul, inca au frunze verzi. Cica ar trebui "culcate" dar nu ne-a lasat inima :))
Fasolea, cele 5-6 cuiburi care au iesit in gradina au si inceput sa faca pastai. Am mai plantat eu o serie pe care o pusesem de o saptamana la incoltit acasa, in balcon. Trag speranta ca va fi ok si ea.

Printre rosii (tot la ele ma gandesc) sunt un vis, dar absolut un vis, craitele.





Am si cateva galbenele, unele mai galbene, altele mai portocalii :))




La capitolul flori stau binisor, desi Rocky se lupta din greu sa "omoare" tot ce e nou in curte.
Asa ca, singura gladiola supravietuitoare "atacului" este aceasta
Hortensia cred ca nu a descoperit-o inca
Clematitele... in mare sunt ok. In amanunt, doua cred ca ne-au parasit, ori ca asa au dorit ele, ori ca asa a dorit catelul. Daca nu a fost vointa lor, mai sper ca au radacina puternica si ca vor rasari iar. Daca nu... nu. Pana atunci mai infloreste cate una (cam anemic, dar e totusi primul lor an, si e un an tare greu :)) )
(cred ca aceasta este Justa, nu era pintre
"preferate", dar are o culoare tare blanda)

Cam atat la "reusite", pana acum.







4 comentarii:

  1. Sa nu disperam. Plantele se cer, in continuare, ingrijite. Iar cele afectate, neaparat eliminate, fara mila. Sporii sunt usor imprastiati de vant.
    Prin 1845, Phytophthora infestans, prin afectarea cartofului, a produs o mare foamete in Irlanda. Atunci au murit un milion de irlandezi si au emigrat doua milioane.
    Noi vorbim de cateva zeci sau sute de plante de tomate.
    O schimbare favorabila a vremii ar putea stopa propagarea flagelului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos.
    Nu disper, ca "agricultura", pentru noi, este un hobby, totusi. Insa imi e tare mila de plantute. Ajunsesem sa la iubesc :))
    Sa speram ca se va indrepta vremea.
    Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. Uite, cercetand eu internetul, am dat de un forum in lb. franceza:
    http://www.aujardin.org/recette-purin-ail-laurier-pascal-clerc-t155741.html
    unde se da o reteta originala a unui domn Pascal, 15 catei de usturoi se curata, se taie bucati si se tosrns perte ei 5 l. de apa fierbinte. Se tin 5 zile la macerat. In a 4-a zi se infuzeaza 50 grame de frunze de dafin (laurier sauces) verzi - cca. 100 frunze medii, cu 2 litri de apa fierbinte. In a 5-a zi se amesteca, se filtreaza si se stropesc bine-bine plantele, pe fata si pe dosul frunzelor, ramurile si tulpinile se pensuleaza in zonele inegrite. Cand cultura este afectata se repeta dupa 3 zile, neaparat dupa ploaie. Cat am avut eu rabdare sa citesc (vreo 9 pagini din cele 21 ale subiectului) mai multi gradinari lauda efectul bun al ceaiului. Dar se insista ca frunzele acelui laurier sauces - dafin, zic eu, sa fie verzi, nu uscate, pentru ca isi pierd din proprietati. Succes!

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc tare mult.
    Am un dafin verde. Nu stiu daca are 100 de frunze, dar i le iau pe toate.
    Maine pun usturoi in apa fierbinte.
    Incerc si asta.
    Multumesc tare mult.
    Va voi tine la curent.

    RăspundețiȘtergere